Jdi na obsah Jdi na menu

Kosatka dravá (orcinus orca)

1. 3. 2010


 

                       Kosatka dravá

 

                                               (Orcinus orca)

 

 

   

 

Obrazek

 

 

  • Popis:

    Kosatky jsou zbarvené převážně do černa. ObrazekVyjímkou jsou bílé skvrny nad očima, bílé břicho, bílá spodní strana ocasu a také šedá charakteristická skvrna za hřbetní ploutví. 

    Samec i samice kosatky se výrazně liší. Začněme hřbetní ploutví. Samec má hřbetní ploutev vysokou 1-2 metry. Samice jen 0,5 - Obrazek1 metr. Hřbetní ploutev je trojúhelníková a u samců je vzpřímeněí a majestátnější než u samic. 

     

    Samec dorůstá až 9 metrům celkové délky, samice jsou drobnější a dorůstají cca do 8,5 metrů.

     

     

     

    ObrazekObrazekObrazek

  • Mládě:

     

    Kosatky dospívají ve svých 15ti letech. Samice poprvé otěhotní právě v 15ti letech a doba těhotenství kolísá mezi 15-18 měsíci. Malé kosátče je při narození asi 2,5 metru dlouhé a váží 180 kilogramů.

     

  • Věk:

     

    K věku kosatek není moc co říct. Snad jen, že se samice obvykle dožívají 50ti let, ve výjimečných případech 80-90 let a Samci žijí většinou 30 let, ale výjimečně se můžou dožít i 50ti let.

     

 

      Obrazek

 

  • Jídelníček:   

    Kosatka stojí na samém vrcholu potravinového řetězce...

    Kosatky loví větší ryby, tuleně, lachtany, sviňuchy, tučňáky a ve výjimečných případech dokážou pozřít i delfína, nebo menšího žraloka. Některá stáda občas zabijí i velrybu a byly Obrazekzaznamenány útoky na žraloka bílého a ledního medvěda. Každá rodinná skupina kosatek se většinou zaměří na jeden druh potravy a zbytek možné potravy ignoruje.

    Aby mohli kosatky pod vodou a často v absolutní tmě lovit, používají takzvanou echolokaci, neboli sonar, což je v překladu orientace živočichů v prostoru pomocí vyslání a zpětného přijímání ultrazvuku (frekvence vyšší než 20kHz a tedy pro náš sluch neslyšitelná).

    Člověk do jídelníčku kosatek nepatří. Volně žijící kosatka na člověka nezaútočí !!! 

  •  Obrazek
  • Výskyt:

    Kosatky můžete hledat ve všech mořích a oceánech, vyjímaje černé a

     

    kaspické moře. Nejčastěji je však zastihnete  v polárních oblastech, pod ledovci, protože milují chladnou až snad mrazivou vodu, v čemž jim severní ledový oceán může bohatě posloužit. Ano, vím. Pod ledovci moc k vidění nejsou. Ale kosatky zastihnete v hojném počtu i v zálivu u Norska, kde je zřízená pozorovatelna. Najdete je i u Islandu a často jsou i v oblasti severovýchodního Pacifiku, kde Kanada přechází v Aljašku.

 

 

Obrazek

  • Zařazení:

             Spoustu lidí má za to, že kosatka je velryba, což není pravda. Kosatka je delfín.


    1. Patří do kmene strunatců. To znamená že má páteř. První strunatec neměl páteř jako třeba my dnes. Měl jen takový počátek páteře. Takovou strunu. Proto strunatci.
    2. Do strunatců patří třídy ptáci, ryby, savci a plazi. Kosatka patří do třídy savci.
    3. Kosatku řadíme mezi kytovce. A právě zde se odlučuje od velryb. Velryby nemají na rozdíl od kosatek zuby, ale kostice. Kosatky tedy patří do řádu kytovci zatím co velryby do řádu kosticovci.
    4. Kosatka je největším zástupcem čeledi delfínovití.

     

     

    Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

HenryKen23453 - נערות ליווי

18. 6. 2022 9:35

"I must thank you for the efforts you've put in writing this blog. I am hoping to see the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now ;)"
https://israily-escort-ziu.ga/news/senfhomovo

anonim - nesmí chybět

28. 10. 2017 18:44

Hraje hlavní roli ve filmu Zachraňte Willyho.

Nicolas - Super stranky

13. 10. 2015 20:59

Vynikajuce stranky a musim povedat ze velmi dobre a zaujimavo napisane. Na webe som akurat cital clanok kde kosatka prenasleduje delfina. To ma zaujalo pretoze mi to prislo neobvykle aby kosatka vobec dokazala toho delfina ulovit. A tak som patral na webe, az som natrafil na tieto stranky kde som sa konecne dozvedel vsetky informacie. Diky ! :-)

lucie - Pozorování

3. 9. 2014 17:27

Prosím chci cca na tři až 4 týdny vyrazit pozorovat kosatky..prostě dovolená a vidět je ve volné přírodě. Jedná se mi o období prosinec a leden... Můžete mi poradit prosím?

Sason - majitelka - Re: Pozorování

3. 9. 2014 18:19

Dobrý den, bohužel s podobnými věcmi nemám osobní zkušennosti. Lokality, kde se dají kosatky nejlépe zastihnout jsou Norsko, Švédsko a popřípadě i Aljaška. Norsko má myslím zřízené kvalitní pozorování - http://www.raydiving.com/orca/kosatky_nadosah.html - na takovou dovolenou je však potřeba nejen znalost cizího jazyka, nejlépe asi angličtiny, nebo němčiny, ale také pořádný finanční kapitál, neboť ,,na severu je draho". Zkuste na internetu hledat norské stránky s ceníkem služeb, popřípadě zkusit najít nejlépe někoho, kdo Norsko, či jinou vybranou zemi, již v minulosti navštívil. Přeji krásný den, Sason

Evča - Loro park

13. 11. 2011 19:11

Moc krásné stránky. Právě jsme byly v Loro Parku na Teneriffe a byla tam kośatka se zahnutou ploutví. Nevíte jak je to možné?

Sason - majitelka - Re: Loro park

13. 11. 2011 19:26

zahnutí ploutve je vlivem gravitace. v přírodě mají kosatky široký prostor a téměř nevyužitelnou hloubku. tomu mělký bazének nemůže konkurovat. u samic je ohnutí sice neobvyklé, protože mají ploutev mnohonásobně menší než samci, a proto ploutev není vystavena tak silné gravitaci, není to však nemožné. je to dané tím, že v otevřeném oceánu, v hloubce, působí na ploutev velký tlak ze všech stran, čímž brání ohnutí, ale v malé hloubce je tlak menší než gravitace a na ploutvi se to dříve, či později projeví.

simona - Re: Re: Loro park

29. 6. 2014 16:50

mate pravdu studuje te kosatky

simona - krasa

29. 6. 2014 16:48

kosatky nejsou nebezpecne jsou nadherny delfíni jsou taky krasne ale kosatka nemuze za to ze kytovce žere kosatka drava je vyvinuta k telu A samice a samec k telu C proto jedí kytovce ja sama studuju delfíny verlyby a chobotnice

nikolasko - Komentare

30. 4. 2014 18:23

dobriden prosim vas ci netfotite este jeden krasni obrazok

tadek - Re: Komentare

1. 5. 2014 10:22

prosim vas ci biste neotfptili este jaden krasni obraz

Richi - Marineland Cannes

19. 8. 2011 10:14

Právě jsme navštívili Marineland v Cannes a shledli uzasnou kosatči live show. Pouze s francouzkym komentarem jsme se toho moc nedozvedeli. Diky za tyto informace. Uz vime co jsme potrebovali :-)

Mařka Jackson Schroedlova - Děkuju..

27. 3. 2011 14:12

Zrovna dělám prezentaci do školy a tahle stránka mi moc pomohla..Děkuju a nezapomenu zveřejnit odkud to je :)

Sason-majitelka - Re: Děkuju..

27. 3. 2011 20:04

to mě těší... :D:D